Clinica Phoenix | Computer Tomografie
15624
page,page-id-15624,page-child,parent-pageid-15598,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Computer Tomografie

Computer Tomografie

Lista investigaţii CT şi preţuri

Ce este computer tomografia (CT)?

Originea cuvântului “tomografie” se regăseşte în cuvintele greceşti “tomos” (felie, secţiune) şi “graphe” (desen).

 

Tomografia computerizată (CT), cunoscută sub numele de Tomografie Computerizată Axială (CAT), este o tehnică imagistică sofisticată, neinvazivă, care combină echipamente speciale cu raze X şi computere pentru a realiza imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului, în scopul obţinerii de informaţii diagnostice. Imaginile transversale obţinute în urma scanării computer tomografice a zonei de interes sunt examinate pe un monitor de calculator şi pot fi imprimate pe film sau transferate pe un CD. Astfel, ele pot fi arhivate şi reutilizate în cazul în care se doreşte o a doua opinie medicală sau se urmăreşte evoluţia în timp a unei boli.

 

Scanarea computer tomografică a organelor interne (ficat, pancreas, inimă, plămâni, rinichi, creier), a oaselor (coloana vertebrală, oasele mâinii, membrelor inferioare, oasele bazinului), a ţesuturilor moi (muşchi, articulaţii) şi a vaselor de sânge oferă o mai mare claritate comparativ cu examinarea ultrasonografică şi dezvăluie detalii în baza cărora medicii radiologi pot diagnostica afecţiuni existente la aceste nivele, inclusiv diverse tipuri de cancer.

Care sunt cele mai comune utilizări ale CT?

CT este unul dintre cele mai bune şi mai rapide instrumente pentru studierea afecţiunilor localizate la nivel cerebral, al toracelui, abdomenului şi bazinului, deoarece această procedură oferă imagini transversale ale tuturor tipurilor de ţesut care se găsesc în aceste zone anatomice (atât organele interne dar şi vase de sânge, muşchi, ganglioni).

 

La nivelul toracelui, prin CT sunt observabile leziunile acute şi cronice ale plămânului, atât ale parenchimului (infiltraţii – pneumonie sau procese înlocuitoare de spaţiu – tumori), cât şi ale interstiţiului (emfizem, fibroză).

 

CT este utilizată în diagnosticul multor boli abdominale, fiind utilă în mod deosebit pentru depistarea tumorilor şi urmărirea evoluţiei lor în timp. Este utilizată, de asemenea, în explorarea abdomenului acut, fiind preferată ecografiei pentru cauze situate în regiunile inferioare. Metoda este de primă importanţă în patologia traumatică a abdomenului şi oferă date pertinente într-o serie de alte îmbolnăviri: apendicită, pancreatită, diverticulită, ocluzie intestinală, anevrism al aortei abdominale, litiază urinară, etc. Utilizarea concomitentă a contrastului (fluid barizat, substanţe iodate, aer) poate îmbunătăţi calitatea examinării.

 

În patologia pelvină, CT este de valoare limitată, cu excepţia celei tumorale şi traumatice (fracturi), având prioritate ecografia sau RM, îndeosebi la femei.

 

CT este o examinare care joacă un rol important în detectarea, diagnosticarea şi tratarea bolilor vasculare care pot conduce la accident vascular cerebral sau  moarte. CT-ul este frecvent utilizat pentru a evalua embolia pulmonară (existenţa unui cheag de sânge în vasele pulmonare) şi anevrismele aortei toracice şi abdominale (dilataţii anormale ale acesteia).

 

Investigarea sistemului coronarian prin angiografia CT a inimii este o metodă frecvent utilizată. Aceasta poate fi făcută inclusiv prin corelarea datelor cu fazele revoluţiei cardiace individualizate prin înregistrarea concomitentă a electrocardiografului. În general, se consideră că metoda are o înaltă valoare predictivă negativă pentru boala coronariană, în vreme ce cateterismul este net superior pentru identificarea acestora.

 

CT este un instrument nepreţuit în diagnosticarea şi tratarea problemelor coloanei vertebrale, a leziunilor osoase şi articulare de la nivelul mâinilor şi picioarelor deoarece poate indica în mod clar chiar modificări existente la nivelul oaselor foarte mici, precum şi la nivelul ţesuturile înconjurătoare, cum ar fi muşchi şi vasele de sânge. CT poate fi o tehnică de măsurare a densităţii osoase pentru depistarea osteoporozei.

 

Pentru copii, CT este des folosit în evaluarea malformaţiilor congenitale ale vaselor de sânge şi rinichilor, limfoamelor şi neuroblastoamelor (unele dintre cele mai frecvente forme de cancer apărute în copilărie).

 

Dacă doriţi să vedeţi care sunt toate investigaţiile CT pe care le puteţi efectua în Clinica Phoenix, click aici  .

CT intervenţional

CT poate fi întrebuinţat pentru a interveni ţintit asupra unor procese patologice prin mijloace neinvazive sau minim invazive. Cele din urmă sunt larg utilizate în patologia degenerativă disco-vertebrală. În CT, avantajul, spre deosebire de RM, este că instrumentarul poate fi constituit din materiale feromagnetice, accesibile, ieftine şi perfect vizibile pe imaginile „îngheţate”.

 

Infiltraţiile rahidiene reprezintă o metodă de tratament local care vizează durerea şi inflamaţia generate în cadrul spondilozei în vecinătatea herniilor discale şi/sau la nivelul articulaţiilor inter-apofizare posterioare (zigapofizare), care pot fi identificate cu precizie prin CT.

 

Soluţia injectată este un amestec de lidocaină 1% şi un glucocorticoid în suspensie microcristalină, preferabil cu persistenţă tisulară mare. Efectul prompt asupra durerii se datorează anestezicului local şi serveşte în plus la verificarea corectitudinii procedeului, iar cel mai întârziat apare şi persistă prin corectarea inflamaţiei locale cu a doua componentă a soluţiei injectabile. Uneori, infiltraţia trebuie repetată în 3-4 şedinţe, la intervale de 2-3 săptămâni.

Cum se realizează CT?

Pregătirea. Acestă examinare nu este dureroasă.

 

Sunt câteva situaţii în care pacientul necesită o pregătire prealabilă.

  • În cazul în care examinarea CT necesită administrarea substanţei de contrast injectată intravenos este necesar să fie ţinută dieta alimentară tip ”post” cu 4-6 ore înainte de examinare (astfel se evită senzaţia de vomă după injectarea substanţei de contrast).
  • Pentru examinarea abdomenului şi pelvisului, pacienţii vor fi rugaţi să bea substanţa de contrast sau apă înainte de examinare, la sosirea lor în departament, conform cu diagnosticul suspectat.
  • Pacienţi cu insuficienţă renală nu vor primi substanţa de contrast intravenos, deoarece există riscul deteriorării suplimentare a funcţiei renale.
  • Pacienţii care suferă de diabet şi iau medicamente cunoscute sub numele de Metformină (Meguan, Metformin, Siofor, Metfogama, Diaformin, Diguan, Dipimet) trebuie să informeze personalul nostru înainte de examinare.
  • De asemenea, pacienţii cu tulburări tiroidiene, hepatită, ciroză şi pacienţi cu alergii cunoscute la iod trebuie să informeze tehnicianul radiolog de existenţa acestor condiţii medicale.
  • Pacientul îşi va goli vezica urinară cu 30-40 de minute înaintea examinării, pentru evitarea distensiei vezicale importante.
  • În situaţia în care examinarea CT presupune şi administrarea de contrast rectal (clismă), sau se efectuează în scopul diagnosticării unor afecţiuni enterice, pacientul va primi recomandări de a urma un anumit tratament cu 24 de ore înaintea examinării pentru evacuarea completă a tubului digestiv.
  • Femeile care alăptează şi au efectuat un examen CT cu contrast pot să alăpteze din nou la 24 de ore post examinare.

 

Gravidele sau femeile care pot fi însărcinate nu vor fi supuse unui examen computer tomografic din cauza riscului de expunere la radiaţii a fătului, cu excepţia cazului în care investigaţia este absolut necesară. În acest caz, pacienta ar putea efectua un examen de rezonanţă magnetică, ca o alternativă. Vă rugăm să informaţi personalul nostru dacă vă aflaţi în această situaţie.

 

Vă rugăm să aduceţi la clinică orice examinare imagistică făcută anterior, rapoarte sau documente medicale referitoare la starea medicală reală,  acestea fiind foarte utile pentru medicul radiolog în stabilirea unui diagnostic corect si complet.

 

Medicii care trimit pacienții, precum şi pacienţii sunt bineveniţi în clinică pentru a discuta cu radiologii noştri dacă CT-ul este potrivit pentru starea medicală actuală a pacienţilor.

 

Vă asigurăm că facem eforturi pentru a respecta orarul programărilor. Uneori se poate întâmpla ca programul să se decaleze şi să fie nevoie să aşteptaţi, datorită nevoilor speciale ale cazurilor complexe, urgenţelor medicale, vârstnicilor sau pacienţilor cu boli severe. Apreciem răbdarea dumneavoastră în aceste situații şi vă mulţumim pentru înţelegere.

 

Înainte de a efectua examinarea, tehnicienii noştri vă vor ruga să completaţi câteva documente.

 

click aici wordico pentru acord examinare CT
click aici wordico pentru Fişa de examinare CT

 

Administrarea substanţei de contrast

 

Cele mai multe dintre examinările CT pot solicita administrarea pe cale orală şi/sau intravenoasă a unei substanţe de contrast. Aceasta este o substanţă pe bază de iod şi se foloseşte pentru a evidenţia diferenţa dintre diversele ţesuturi ale corpului.

 

Atunci când substanţa de contrast este administrată intravenos, de obicei pacienţii ar putea simţi o senzaţie tranzitorie de căldură la nivelul întregului organism şi un gust metalic. Aceste simptome dispar foarte repede, fără nici un tratament. Pacientul va fi informat înainte de examinare cu privire la aceste efecte secundare minore. Orice alte senzaţii percepute de către pacient trebuie să fie comunicate imediat tehnicienilor/asistenţilor radiologi.

 

La 1% dintre cazuri pot să apară reacţii alergice minore la substanţa de contrast administrată intravenos, simptomele incluzând dureri de cap, greaţă, vărsături, strănut, umflături şi erupţii cutanate. Aceste simptome se vor rezolva rapid, în general, în termen de 30 de minute după administrare agentului de contrast. Ocazional, pot persista şi în acest caz ar putea fi nevoie de medicaţie.

 

Reacţii alergice severe sunt întâlnite foarte rar, la aproximativ 1 din 10.000 de cazuri şi necesită tratament medical de urgenţă. Riscul unei reacţii alergice majore este crescut la pacienţii astmatici.

 

Pacienţii care prezintă risc de a dezvolta o reacţie alergică la injectarea intravenoasă a substanţei de contrast sunt cele cu antecedente de alergie la administrare de iod, antecedente de diabet, astm bronşic, insuficienţă renală şi alte alergii.

 

Dacă în primele 24 de ore după administrarea intravenoasă a substanţei de contrast apar semne şi simptome care pot fi acuzate de iod (de exemplu: respiraţie dificilă, umflarea tegumentelor, limbii, gatului, roşeaţa tegumentelor), trebuie să  informaţi imediat medicul curant despre aceste acuze şi să îi specificaţi faptul că aţi efectuat tomografie computerizată.

 

Substanţele de contrast folosite în clinica noastră au cea mai mică rată de apariţie a efectelor secundare.

click aici wordico pentru Fişa pentru înregistrarea datelor privind expunerea medicală individuală la radiaţii ionizante

click aici wordico pentru Ordin nr 1003

Iradierea în timpul examinării CT

Unul dintre neajunsurile Computer Tomografiei este expunerea la radiaţii. Din acest motiv, înainte să indicăm acest tip de examinare la copii sau tineri, trebuie să punem în balanţă care sunt posibilele beneficii ale metodei (detectarea în fază incipientă a unei boli) şi care sunt alte alternative.

 

Scanerele folosite în clinica noastră sunt moderne şi conforme cu standardele de control al radiaţiilor.

 

Una dintre preocupările noastre permanente este de a reînnoi constant protocoalele de examinare pentru a reduce doza de radiaţie, fără a compromite calitatea imaginii.

 

Dacă pacientul este în special îngrijorat cu privire la iradiere, este așsteptat să discute cu tehnicienii şi radiologii noştri şi despre posibilitatea de a înlocui tomografia computerizată cu un alt tip de examinare, care nu utilizează raze X, cum ar fi Rezonanţa Magnetică.

Ce voi simţi în timpul şi după ce fac CT?

Odată intrat în camera de examinare, tehnicianul vă va ajuta să vă întindeţi pe masa de examinare a computer tomografului. În general, veţi fi poziţionat cu faţa în sus. Curele şi perne pot fi utilizate pentru a vă ajuta să vă menţineţi poziţia corectă şi a vă împiedica să va mişcaţi foarte mult în timpul examinării.

 

După ce aţi fost poziţionat, tehnicianul se va retrage în camera de comandă, de unde va putea coordona desfăşurarea corectă a examinării. Acest lucru nu trebuie să vă sperie, puteţi comunica permanent prin intermediul staţiei de comunicare cu care este dotat aparatul.

 

Masa pe care sunteţi întins este conectată la scanner-ul computer tomograf-ului care are un aspect de spirală. Scanerul va trimite raze X spre corpul dumneavoastră, din diferite direcţii, şi un set de detectoare electronice de raze X se vor roti în jur. Razele X sunt o forma de radiaţii (ca şi lumina sau undelor radio), care îndreptate spre corp pot fi, în funcţie de densitatea şi compoziţia diferitelor structuri, absorbite într-o anumită proporţie. În continuare, masa se va mişca prin scanner pentru a determina poziţia corectă de plecare pentru scanare. Ulterior, mişcările vor fi lente, timp în care este efectuată examinarea CT.

 

Investigaţia CT nu produce dureri. În timpul explorării examinatorul vă poate cere să vă ţineţi respiraţia. Chiar şi mişcările mici produse de respiraţie pot să deterioreze calitatea imaginii, în acelaşi mod în care o poză nu este clară, dacă vă mişcaţi atunci când este declanşat aparatul.

 

În anumite cazuri, pentru a creşte acurateţea diagnosticului, este necesară administrarea orală sau intravenoasă a unor substanţe de contrast iodate, care pot determina senzaţii de căldură, gust metalic, uşoară senzaţie de greață. Despre toate aceste efecte minore secundare veţi fi înştiinţat la începutul investigaţiei. Orice alte efecte percepute în timpul examinării CT trebuie aduse imediat la cunoştinţă personalului, lucru posibil prin staţia de comunicare cu care este dotat aparatul.

 

În momentul în care explorarea CT este finalizată, vi se va cere să aşteptaţi până ce tehnicianul va verifica dacă imaginile sunt de calitate optimă  pentru interpretarea corectă şi va veni să vă scoată din camera de examinare.

 

Durata maximă a examinării este de maximum 30 minute.

Cine interpretează rezultatele, cum şi în cât timp intru în posesia lor?

Rezultatele vor fi interpretate de unul din medicii radiologi care activează în Clinica Phoenix. Întrucât imagistica este o specialitate complexă şi cu ajutorul computer tomografului se pot diagnostica o gamă largă de afecţiuni, în funcţie de examinarea pe care o solicitaţi, medicul care are cea mai vastă pregătire în interpretarea imaginilor rezultate prin scanarea unei anumite regiuni anatomice va formula rezultatul.

 

Rezultatul scris va fi eliberat în maxim 24h de la efectuarea investigatiei, iar pentru urgenţele medicale în maxim 4 h.

 

Pentru că ne dorim ca după examinarea efectuată la Clinica Phoenix să  obţineti un diagnostic complet şi corect, care să garanteze o abordare terapeutică optimă, în cazurile complexe ne folosim de serviciile de teleradiologie şi a doua opinie medicală. În acestă situaţie, se poate întâmpla să primiţi rezultatul în mai mult de 24 ore, sau dacă a doua opinie este cerută specialiştilor din străinătate cu care colaborăm, în câteva zile.

 

Împreună cu rezultatul scris, care este un diagnostic complet şi corect, nu numai o descriere a imaginii de pe film, veţi primi un film şi/sau un CD cu imaginile înregistrate (în funcţie de solicitarea dumneavoastră). Este de preferat să solicitaţi CD, căci pe acesta sunt achiziţionate mai multe imagini şi poate fi păstrat în condiţii sigure o perioadă mai lungă de timp. CD-ul este necesar în cazul în care se doreşte o a doua opinie medicală sau se urmăreşte evoluţia în timp a unei boli.

 

Rezultatele se pot ridica de la sediul clinicii în care aţi făcut examinarea sau pot fi trimise pe  e-mail-ul indicat de dvs. în formularul completat înaintea investigaţiei. Toate informaţiile sunt confidenţiale.

Care sunt contraindicaţiile CT?

Investigaţia computer tomografică are următoarele contraindicaţii: sarcină, alergie cunoscută la substanţele iodate, insuficienţă renală şi afecţiuni tiroidiene.

În toate aceste cazuri trebuie evaluat care este raportul risc/ beneficiu şi luată decizia corectă pentru a putea stabili un diagnostic corect.

Care sunt beneficiile CT?

CT oferă o durată scurtă de scanare (secunde).

CT este o investigaţie de primă intenţie în urgenţele traumatice şi patologia pulmonară.

CT stabileşte în multiple situaţii dacă este nevoie sau nu de tratament chirurgical ulterior.

CT este foarte utilă în ghidarea procedurilor intervenţionale sau a radioterapiei.

Pentru investigaţiile standard, costurile metodei sunt mai mici şi accesabilitatea este superioară, comparativ cu examinarea RM.

CT este superioară examinării RM în evidenţierea structurilor osoase şi a calcifierilor.